Hoe Je Overtuigingen Je Zelfvertrouwen Beïnvloeden

De overtuigingen die je hebt over jezelf, over anderen en over de wereld om je heen, kunnen een diepgaand effect hebben op je zelfvertrouwen.

Hoe langer je een bepaalde overtuiging hebt hoe krachtiger deze vaak wordt, ongeacht of deze overtuiging waar is of niet.


Helaas kampen veel mensen met negatieve overtuigingen over zichzelf die eigenlijk helemaal niet waar zijn.

Hiermee ondermijnen ze hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld.

Welke factoren beïnvloeden je overtuigingen?


Je krijgt je overtuigingen niet met je geboorte mee. Ze ontstaan in de loop van je leven door de contacten en ervaringen die je hebt. Er zijn heel veel factoren die je overtuigingen kunnen beïnvloeden. Een aantal van de belangrijkste factoren zijn:

Je opvoeding


De meeste ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ondanks hun beste bedoelingen hebben ouders en andere familieleden echter ook hun eigen negatieve overtuigingen. Deze kunnen ongewild en onbewust overgedragen worden op hun kinderen.

Zeker op jonge leeftijd zijn kinderen heel makkelijk te beïnvloeden. De overtuigingen die kinderen op jonge leeftijd van hun ouders meekrijgen kunnen de rest van hun leven beïnvloeden.

De media


We worden constant door de media gebombardeerd met ideaalbeelden op het gebied van lichaam, kleding en gedrag. Het is dan ook niet gek dat media zoals televisie, radio, kranten, tijdschriften en internet een grote invloed hebben op je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.

Door jezelf te vergelijken met supermodellen en filmsterren kun je totaal het zicht verliezen op je eigen kwaliteiten. Ieder mens is uniek en niemand is perfect.

School


Een groot deel van je jeugd bestaat uit school. Het is dan ook logische dat school een grote rol speelt in de ontwikkeling van je overtuigingen en je hoeveelheid zelfvertrouwen. De manier waarop leraren en andere kinderen op school met je omgaan heeft een grote invloed op hoe je denkt over jezelf, over anderen en over de wereld.

Jezelf


Je innerlijke dialoog, oftewel wat je tegen jezelf zegt, heeft een zeer grote invloed op hoe je over jezelf denkt en hoe je jezelf voelt. Het kan negatieve overtuigingen versterken of juist vervangen door positievere overtuigingen.

Weinig mensen zijn zich bewust van de kracht van gedachten. Het bewust onder controle krijgen van wat en hoe je over jezelf denkt speelt dan ook een grote rol bij het overwinnen van onzekerheid en het opbouwen van je zelfvertrouwen.

Je Overtuigingen staan niet vast


Het is mogelijk om je overtuigingen te veranderen. Sterker nog, je bent onbewust constant je overtuigingen aan't veranderen. Nieuwe kennis, ervaringen en contacten leiden er allemaal toe dat je anders gaat denken over dingen.

Sommige overtuigingen draag je echter al zo lang mee en zijn ondertussen zo krachtig dat het moeilijk is om ze te veranderen. Er is dan bewuste inspanning voor nodig.

Vaak is het mogelijk om zelf goede resultaten te boeken bij het veranderen van je negatieve overtuigingen. Ook een goede cursus zelfvertrouwen kan heel erg helpen.

Het kan echter voorkomen dat ze zo diepgeworteld zijn dat je er beter aan doet om de professionele hulp van een therapeut of psycholoog in te schakelen. Dit geldt zeker als je overtuigingen leiden tot extreme onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen en je plezier in het leven sterk beïnvloeden.

Je kunt zelf ook al heel veel doen om je overtuigingen over jezelf te veranderen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Er zijn tientallen methodes en technieken die je kunnen helpen om negatieve overtuigingen uit de weg te ruimen. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus zelfvertrouwen volgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten