Staat jouw onzekerheid je geluk, je sociale leven, je relatie, of je doelen in de weg? Dan word het tijd om er iets aan te doen. Het goede nieuws is dat het heel goed mogelijk is om je onzekerheid te overwinnen. Het gaat echter niet vanzelf.
In dit artikel leer je wat onzekerheid precies is, waarom je onzeker bent en wat je kunt doen om je zelfverzekerder te gaan voelen en je zelfvertrouwen te vergroten.
Wat is onzekerheid?
Onzekerheid is een gevoel van angst of nerveusheid. Deze angst kan voortkomen uit onder andere:
- Het gevoel dat je niet 'goed genoeg' bent om met een bepaalde situatie om te gaan
- Je niet thuis voelen of je niet geaccepteerd voelen binnen een bepaalde groep of in een sociale situatie.
- Het gevoel dat anderen belangrijker of beter zijn dan jij.
- Het gevoel dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van anderen (of van jezelf).
- Jezelf lelijk voelen omdat je lichaam niet voldoet aan het 'ideaal beeld'.
- De angst voor verandering
Onzekerheid komt dus vooral voort uit je beeld van jezelf en hoe je over jezelf denkt. Zien we onszelf als ondergeschikt of minderwaardig, dan voelen we ons onzeker. Dit kan ertoe leiden dat we minder lol beleven in dingen of dat we bepaalde situaties, mensen of omstandigheden zelfs helemaal gaan vermijden.
Maar wat veroorzaakt deze onzekerheid precies?
Je zelfbeeld en hoe je over jezelf denkt zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze worden gevormd door gebeurtenissen en ervaringen waar je tijdens je leven mee te maken krijgt en hoe jij op dat moment met die situaties omgaat.
Iedereen met wie je in contact komt beïnvloedt hoe je naar jezelf kijkt en hoe je over jezelf denkt. Dit kan zowel een positieve als een negatieve invloed zijn. Hoe belangrijker de persoon voor jou is, hoe groter de invloed die deze persoon op je heeft.
De meest hardnekkige onzekerheden worden vaak al op jonge leeftijd gevormd. De belangrijkste oorzaken zijn onder andere:
- Kritiek van ouders, leraren of mensen waar we tegen opkijken.
- Gepest, mishandeld of misbruikt worden
- Lichamelijke eigenschappen waar we ons voor schamen (overgewicht, blozen, zweten enz.).
- Overbezorgde en beschermende ouders
- Verwachtingen van ouders of andere belangrijke mensen in ons leven
- Geld... of eerder een gebrek daaraan
- Als kind vaak verhuizen
- Leerproblemen
Het goede nieuws is dat je niet de onderliggende oorzaken hoeft te kennen om iets aan je onzekerheid te doen. Je hoeft niet in je verleden te gaan wroeten, oude wonden open te halen of pijnlijke gebeurtenissen te herbeleven. Het is belangrijker dat je leert hoe jouw onzekerheid er precies uitziet dan waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
De belangrijkste onderliggende emotie bij onzekerheid is meestal angst. Je bent ergens bang voor. Als je jezelf zekerder wilt voelen tijdens een bepaalde situatie betekent dit meestal dat je de angst voor die situatie moet overwinnen.
Hoe ziet jouw onzekerheid eruit?
Voordat je jouw onzekerheden kunt overwinnen, moet je eerst weten wat ze precies zijn en wanneer ze ontstaan. Dit kun je op de volgende manier doen:
- Maak een lijst van de situaties waarin je je onzeker voelt. Schrijf ook op welke gedachten er op die momenten in je omgaan.
- Ga bewust letten je interne dialoog... het stemmetje in je achterhoofd dat non-stop kritiek levert op alles wat je aan 't doen bent. Maak een lijst van de meest hardnekkige negatieve gedachten en overtuigingen.
Het doel is niet om jezelf de put in te denken, maar om een beeld te krijgen van jouw grootste onzekerheden en hoe/wanneer ze getriggerd worden.
Je onzekerheid overwinnen
In de vorige stap heb je een beeld gekregen van wie je op dit moment bent (met betrekking tot je onzekerheden). De volgende stap is bepalen wie je wilt zijn.
Creëer een beeld van jezelf zoals je wilt zijn
Neem de lijst met onzekerheden die je in de vorige stap hebt gemaakt. Kies er een uit. Maak een zo duidelijk mogelijk beeld van hoe je zou willen omgaan met situaties waarin je je nu onzeker voelt. Stel je voor hoe het zou zijn en voelen als je je in deze situatie volkomen zelfverzekerd en op je gemak zou voelen. Maak dit beeld zo realistisch en gedetailleerd mogelijk.
Visualisatie
Visualisatie is al door talloze mensen gebruikt om succesvol hun zelfvertrouwen te vergroten, hun beeld van zichzelf te veranderen en om op alle mogelijke vlakken zichzelf te verbeteren of te veranderen.
Visualisatie is heel simpel, maar kan ook heel erg effectief zijn. Het beeld dat je creëerde in de vorige stap is al een vorm van visualisatie.
Er zijn twee manieren waarop je visualisatie kunt gebruiken om je onzekerheid te overwinnen:
Dagelijkse sessie
- Bepaal een vast tijdstip waarop je iedere dag 15 minuten de tijd neemt voor visualisatie oefeningen. Voor veel mensen in het makkelijkst vlak voordat ze gaan slapen.
- Ga liggen, en neem een paar minuten de tijd om je te ontspannen.
- Stel je voor dat je naar een groot bioscoopscherm kijkt.
- Projecteer op dit scherm een duidelijk beeld van jezelf terwijl je moeiteloos en volledig op je gemak omgaat met de situatie waarin je je normaal gesproken onzeker voelt. Maak het beeld zo realistisch mogelijk.
- Stap in dit beeld en ervaar tot in de kleinste details hoe het voelt.
Doe deze oefening iedere dag en blijf het beeld verbeteren en duidelijker maken.
Op het moment
Dit is iets lastiger. Het bestaat uit het vervangen van negatieve gedachten/beelden met positieve. Het werkt zo:
- Op het moment dat je jezelf erop betrapt dat je een angstbeeld aan 't oproepen bent in je hoofd zeg je in gedachten “STOP”
- Vervolgens verplaats je dit beeld direct met een positiever beeld.
Bijvoorbeeld:
Stel je wordt uitgenodigd naar een feestje. Je hebt de uitnodiging nog niet neergelegd of er zwemt het beeld door je hoofd van jij op dat feestje, omgeven door onbekenden, niet in staat om contact te maken, je totaal onzeker voelend. Zodra je je bewust wordt van deze gedachte zeg je “STOP”. Nu creëer je een beeld van jezelf waarin je je volledig op je gemak voelt op het feestje, makkelijk contact legt met anderen en een geweldige avond hebt.
Het vraagt een constante inspanning om iedere keer bewust je angstbeelden te vervangen door positievere beelden. Maar, net als met alles wat je leert geldt ook hier... hoe meer je het oefent, hoe makkelijker en automatischer het wordt.
Wil je graag een methode die je stap-voor-stap laat zien hoe je van voortaan zelfverzekerd door het leven kunt gaan? Probeer dan de 12-weekse cursus Blijvend Zelfvertrouwen van life coach Frank de Moei.
Andere dingen die je kunt doen om je zekerder te voelen:
Stop met jezelf vergelijken met anderen
Je bent uniek. Jouw talenten en vaardigheden zijn uniek. Hou dus op met jezelf vergelijken met vrienden, collega's, filmsterren, top sporters of wie dan ook. Doe de dingen die je doet zo goed als jij kunt zonder daarbij anderen als maatstaf te gebruiken. Houd je bezig met jouw eigen ontwikkeling. Iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad.
Vergeet wat anderen van je denken
Hou op met je druk te maken over wat anderen over je denken. Ten eerste weet je dat niet. Ten tweede belemmert het je. Richt je op jouw dromen, jouw doelen en wat jij wilt bereiken in je leven... niet op wat anderen daarvan vinden.
Stel kleine, haalbare doelen
Vaak zijn onze verwachtingen over onszelf onrealistisch. We verwachten veel te veel... veel te snel. Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken? Verdeel dit dan in kleine, meetbare stapjes of sub-doelen. Ieder van deze kleine doelen die je bereikt vormt weer een succesje dat je helpt om je vertrouwen en eigenwaarde te versterken.
Vergeef jezelf
Iedereen maakt fouten. Dat is hoe we leren. Je wilt iets bereiken, je neemt actie, maakt fouten, stuurt bij, maakt nieuwe fouten, stuurt bij enz. Vergeef jezelf dus voor je fouten en probeer ze te zien als nuttige leermomenten die noodzakelijk zijn voor jou ontwikkeling.
Richt je op het goede
Neem iedere dag even de tijd om je successen en de dingen die je bereikt hebt in je leven de revue te laten passeren. Sta jezelf toe om trots te zijn op de dingen die je bereikt hebt.
Kies een model
Heb je iemand waar je enorm veel respect voor hebt? Iemand die bereikt heeft wat jij zou willen bereiken of zich gedraagt zoals jij je zou willen gedragen? Neem deze persoon dan als rolmodel. Bestudeer hem of haan aandachtig en probeer zijn of haar gedrag te kopiëren.
Bijvoorbeeld:
Wil je graag zelfverzekerder zijn in sociale situaties? Neem je favoriete charismatische filmster en bestudeer hoe deze zich gedraagt in dat soort situaties. Let op houding, taalgebruik, kleding, gebaren en probeer deze te kopiëren.
Confronteer je angsten
Vaak maken we dingen in ons hoofd veel enger dan ze daadwerkelijk zijn. Door onze angsten te confronteren komen we erachter dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Stel jezelf de vraag: “Wat is het ergste dat me zou kunnen overkomen als ik dit doe?”
Hopelijk vond je deze tips nuttig en kunnen ze je helpen bij het overwinnen van je onzekerheden en het versterken van je zelfbeeld.
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten